Polen del I

söndag, januari 3, 2010, 21:55

Äntligen en uppdatering värd namnet! Jag har vart i Polen över nyår och tänkte i tre delar beskriva resans olika element, dess startfas, mellanfasen samt dess slutfas. I denna första del kommer jag beskriva startfasen som är en resas initiella del där resans andra faser alltså sedan kan utgå ifrån. Resans startfas började som de aldra flesta resor med en förflyttning. Många skulle hävda att det också är en nödvändig del av en resas startfas även om man kan tänka sig tankeresor eller emotionella resor som saknar förflyttning. Så dock inte denna resa som hade ett förflyttningsmoment under startfasen där jag och Anders (som var min resekompis under samtliga tre resefaser) flög till Gdansk.

Efter vi kommit fram med planet och sedan tagit oss till vandrarhemmet där vi bodde så åt vi pizza med så mycket vitlök att pizzan nästan var grön.

img_4255

Efter pizzan hittade vi en pub som verkade trevlig och jag frågade några vid ett bord om det var ledigt brevis dom trots att jag såg att det var ett stort sällskap och insåg att de som satt där troligtvis var på toa eller nått. Men vi fick sitta där ändå och tjötade med dom den kvällen. På bilden är från vänster: En bartender, Anders, Artem, en ryss som har en bror i Hammarkullen, En bartender till, jag, Ola (uttalas Åla) som är polack och var ihop med Artem och som pluggade svenska i Gdansk. Artem och Ola bjöd med oss på en guidad tur dagen efter (de var guiderna)!

img_4280

Här är Kreml High där vi först trodde vi skulle bo eftersom min gps visade fel på husnummrena. Men vi bodde ett kvarter bort där det fanns ett fint och frächt vandrarhem.

img_4310

Sedan gick vi rundtur med Artem och Ola. På bilden är det en liten ö med några ruiner sedan andra världskriget.

img_4313

Här är Artem och Ola:

img_4320

Här är en port till varvet i Gdansk (längst till höger i bild) där det var nån demonstration och där några blev ihjälskjutna vilket var typ starten på kommunismens fall i östeuropa. I mitten av bilden är det nått fett moniment över det hela.

img_4326

Sedan åkade vi till Sopot som ligger precis brevid Gdansk.

img_4332

Detta är vad Anders tog kort på i förra bilden:

img_4330

Ett hus med en bastu eller nått. Det rök där uppe lite då och då…

img_4335

Det fanns en pir i Sopot där vi gick ut.

img_4352

Sedan åkte vi till Gdynia som också ligger aldeles nära Gdansk men där var fult så därifrån har jag inga bra bilder att visa. På kvällen gick vi på barer. Det har jag inte heller några vettiga bilder på.

Dagen efter åkade vi till Westerplatte som är nått militärt där andra världskriget startade.

img_4374

Det var slutet på resans startfas. Därefter kom nämligen mittenfasen av resan, men den tänker jag skriva om efter jag ätit…


Leave a Reply

Välkommen till min blog. Kommentera gärna mina inlägg, även gamla. Alla kommentarer läses. För att enkelt kunna läsa bloggen finns rss-feeds i samtliga kategorier så att ni kan prenumerea på det ni önskar.

Allt material och alla bilder är copyright-skyddade men fria för privatpersoner att vidarepublicera för ickekommerciellt bruk om jag anges som upphovsman och personerna på bilderna samtycker.