Tyskland dag 3

söndag, oktober 11, 2009, 18:20

Efter två dagar i Berlin så tog jag tåget ner till Bamberg som är en liten stad ungefär mitt mellan Berlin och München. Att jag valde att åka till just Bamberg berodde just på att det var en stad mellan Berlin och München som det gick att åka tåg till och från utan byten. Att det sedan visade sig vara en väldans trevlig stad med massa fina hus och sånnt (Så många att staden är med på UNESCO’s världarvslista) och sjukt många bryggerier (nio i staden och >100 utanför) var ren tur. Av alla bryggerierna hann jag prova öl från 4 st.

I Bamberg skulle jag sova hos en tjej jag hittat tack vara couchsurfing, men då hon jobbade till ungefär nio hade jag en lång dag att se staden på.

img_2771

Den började med en promenad genom staden till turistbyrån. Då gick jag för bi nått slags torg…

img_2772

Och över en å med ett coolt hus i.

img_2778

Och sedan till turistbyrån. Brevid fanns ett torn som man kunde låna nyckel till och gå upp i (gratis).

img_2781

Det var trappor upp i tornet.

img_2783

och ner också.. (Notera glödlamporna och hur trappan slutar, någon mer som kommer att tänka på Life of Brian?)

img_2786

Sånna här vindruvor växte det på massa ställen. Druvorna är mest kärna och smakar surt. Inte goda alls.

img_2789

Gubbe med kors på ett tak.

img_2790

Inne i en fin kyrka.

img_2794

Biodlare… (Kunde ingen gissa själv va?)

img_2799

Uppe på den äldsta borgen i stan som låg på en kulle ungefär en kilometer från stadskärnan. Borgen hette tom altenburg (gamla borgen).

img_2800

Utsikt bort från staden från Altenburg.

img_2807

Och utsikt in mot staden från Altenburg.

img_2810

Fin blomma och blommfluga.

img_2813

Lustigt uppmurat minnesmärke som ska få en att minnas nått krig eller nån fred eller nån olycka eller nått annat. Jag har redan glömt vad.

img_2819

Utsikt mot ett kloster i staden på väg tillbaka från Altenburg. Staden sägs ligga på sju kullar liksom rom sägs göra. För att hitta de sju kullarna i Bamberg får man ha lite fantasi och inte vara för kräsen i vad som ska kallas kulle. Klostret ligger på en av de sju.

img_2820

Tror det är Domkyrkan på denna bilden. Denna bilden är tagen från ungefär samma ställe som den förra fast riktad lite åt höger. JAg tror Domkyrkan också ligger på en av de sju kullarna.

img_2823

En gränd.

img_2824

En kyrka.

img_2825

Altenburg som ligger på den enda kullen som man verkligen ser att det är en ordentlig kulle.

img_2841

Klostret. (samma som på en av bilderna ovan) de odlade vindruvor men bryggde öl?

img_2847

Detta är nog min mest tyska bild. Tyskar verkar ha en stor förkärlek till hängpelargoner som fönsterlådeväxter.

img_2848

Domkyrkan.

img_2850

Sedan började det bli kväll och jag började leta efter nått fint hak att äta tysk mat och dricka öl på. Jag gick då förbi ett ställe och stannade för att kolla menyn. Det var mycket text och bara på tyska så det tog lite tid att läsa. Då stannade denna man och tittade också på menyn. Efter några fraser på tyska bytte han till engelska (Nog den enda tysk som tagit initiativ och börjat säga nått på engelska). Han sa att denna öl var världens näst bästa öl (först kom nån annan som jag glömt vilken det var). Jag vet inte om han menade detta bryggeriets öl eller generellt öl från Bamberg. I alla fall så bestämmde jag mig för att då ta detta stället. Mannen hängde med in och visade mig fram till ett bord som det stod var reserverat. Jag frågade mannen som då sa att det var reserverat för stammisar och han sa att han varit stammis på stället i 65 år!

Han ställde fram en öl som jag kunde smaka på och sa att han inte druckit ur den. Sedan när jag smakat och skulle beställa en egen så så han att den var min och han beställde en egen istället. Sedan kom det fler folk och jag skulle beställa nån mat. Det blev kalvlägg som tydligen serverades på nått lokalt sätt och som skulle vara nån sorts mat som var typisk för området. Och sedan beställde jag en öl till. När jag var ungefär klar så sa mannen att han var tvungen att åka och betalade då min mat och mina öl! Jag hade tänkt pröjsa hans som tack för samtal och sälskap men det blev altså tvärtom.

Ölen i detta ställe är egentligen värt ett eget inlägg då den smakade ungefär som rökt korv. Men efter den först ölen när man kommit över det så var den helt ok. Jag ska kolla på systemet efter den nån gång. Shlenkerla tror jag den hette. På detta stället så serverade de bara öl från det bryggeriet och då bara denna rökta variant. Tydligen hade de en vanlig ljus öl också, men då hade man fått fråga efter just den.

img_2870

När mannen gått och jag blev lämnad ensam vid stammisbordet så frågade jag om de hade nån typ bar där man kunde hänga för att jag skulle slippa sitta själv. efter lite frågande (servitrisens engelska var kass) så fick jag reda på att hallen var det stället där man kunde hänga. Där träffade jag fler folk och pratade en hel del tyska. Vissa kunde inte ENgelska och andra verkade tycka det var roligt att det kom nån och försökte lära sig tyska. Denna killen Var en av de som hängde i hallen.

img_2871

Andra som hänger i hallen.

img_2875

Sedan vart klockan nio och jag började gå till hon jag skulle slagga hos.


Leave a Reply

Välkommen till min blog. Kommentera gärna mina inlägg, även gamla. Alla kommentarer läses. För att enkelt kunna läsa bloggen finns rss-feeds i samtliga kategorier så att ni kan prenumerea på det ni önskar.

Allt material och alla bilder är copyright-skyddade men fria för privatpersoner att vidarepublicera för ickekommerciellt bruk om jag anges som upphovsman och personerna på bilderna samtycker.