Nattfärger

söndag, juli 19, 2009, 23:02

img_1166-4

img_1166-3

Det går inte (eller är ganska svårt) att säga hur färger ska vara när man tar nattbilder och där olika lampor har olika färger som ser olika ut för ögonen än för sensorn. Dessutom ser ögat färger jättedåligt på natten när det är mörkt vilket gör att man då borde ta bort massa färger om man vill att det ska se ut som det såg ut. Jag är intresserad av att få ett snyggt foto som inte behöver se ut som det såg ut eller vara särskilt ”rätt” färgmässigt. Ovanstående är två helt olika vitbalanser/färgskalor. Den övre ser mer ut som dagsljus (som det inte var) och den nedre är då kanske mer ”rätt” eftersom det är många gula lampor på nätterna. Jag tycker björken ser bra ut på båda bilderna både när den är silvervit som på den övre och när den är guldgul som på den nedre. Molnen ser helt klart trevligare ut på den övre men jag fillar varma färger. Den undre är lättast (=simpelt,tråkigt?) att göra men den övre ser tråkigare ut eftersom färgerna är som dom ska (om det hade vart dagsljus).

Vad jag gillar med bilden är kontrasten mellan björken och himmlen. och den kontrasten ser bra ut på båda tycker jag.

Jag vill gärna ha mer åsikter.


2 Responses to “Nattfärger”

  1. Helena skriver:

    jag gillar den \"kalla\" bilden bäst. det ser ur som en vanlig dag fast molnen flyger jättejättefort.

  2. gustav skriver:

    Nått vansinnigt vad du kommenterar! Kul. och tack för din åsikt, men jag har fortfarande ingen aning om vad jag tycker…

Leave a Reply

Välkommen till min blog. Kommentera gärna mina inlägg, även gamla. Alla kommentarer läses. För att enkelt kunna läsa bloggen finns rss-feeds i samtliga kategorier så att ni kan prenumerea på det ni önskar.

Allt material och alla bilder är copyright-skyddade men fria för privatpersoner att vidarepublicera för ickekommerciellt bruk om jag anges som upphovsman och personerna på bilderna samtycker.